2 Kasım 2010 Salı

Internet Explorer 9 ile rekabet kızışıyor

Microsoft'un 15 Eylül 2010’da dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de duyurduğu IE9, tarayıcılar arasında rekabeti artıracağa benziyor.

Internet Explorer 9'un (IE9) Beta ürünün Türkiye lansmanında konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer ÖzmenMicrosoft'un Windows ile kişisel bilişimi geniş kitlelere ulaştırdığına dikkat çekerek tüm dünyadaki 1.2 milyarı aşan bilgisayar kullanıcısının Windows kullandığını ve her 100 kişiden 59'ununIE’u tercih ettiğini belirtti. Türkiye'de ise, 32 milyon internet kullanıcısı olduğunu ifade eden Özmen 32 milyon farklı istek, beğeni ve ihtiyaca cevap vermeye çalıştıklarına dikkat çekti.IE9 ile bu alandaki yaklaşımlarını bir üst seviyeye taşıdıklarını sözlerine ekleyen Özmen internet'te hızı, sadeliği ve güvenliği hedeflediklerinin altını çizdi.

Türkiye’de IE9’uilk uygulayanlar

IE9’u web sitelerine entegre eden ilk sitelerden Maçkolik ve NTVMSNBC yer alıyor. Her iki web sitesi de IE9’un görev çubuğu özelleştirmelerini uygulayarak yeni tarayıcı ile uyumlu olarak yayın yapmaya başladılar.

Yeni versiyonun ilk dikkat çeken özelliklerinden birisi sadeleştirilmiş arayüzü olarak görülüyor. IE’un klasik butonlarının ciddi anlamda sadeleştirildiği yeni tasarım tamamen kullanıcıların tercihlerine göre dizayn edilmiş.Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Alper Mestçi’nin verdiği bilgiye göre IE’da gerçekleştirdiği işlemlerin analiz edilmesi ve takip edilmesi için izin veren kullanıcıların verileri incelenerek yeni tasarıma şekil verilmiş. Tasarımda en çok dikkati çeken özellikler ise geri tuşunun büyük olarak tasarlanması ve tek bir alandan web sitesi ismi girebilme ve arama yapılabilme imkanısunması.

IE8’den 11 kat daha hızlı

Mestçi ayrıca çok çekirdekli işlemcileri kullanarak önemli bir performans kazancı elde eden Chakra sayesinde IE9 bir önceki versiyonu IE8’den 11 kat daha hızlı olduğunu belirtti ve yeni tarayıcının aynı zamanda Grafik İşlem Birimi'ni kullanarak grafik işlemlerinin çoğunu CPU yerine GPU ile yapmak suretiyle tamamen donanım ile hızlandırılan ilk web tarayıcısı olma özelliğine sahip olduğunun altını çizdi. Bu özellikle IE9 PC'nin, web tarayıcılarının önceden faydalanamadığı, yüzde 90'lık gücünü ortaya çıkarıyor.

XP kullanıcılarına kötü haber

İnternet kullanıcıları arasında ciddi bir heyecan yaratan IE9 Windows’un eski sürümlerini kullananları hayal kırıklığına uğrattı. Yeni tarayıcı Windows XP ve daha düşük seviyedeki işletim sistemlerinde çalışmıyor. Sadece Vista ve Windows 7 kullanıcıları IE9’u kullanabilecekler. IE9 kullanmak isteyen kullanıcıların işletim sistemlerini yükseltmeleri gerekecek.
Internet Explorer 9’da yeni özellikler

Donanım hızlandırmalı grafikler: Bilgisayarın tüm teknolojisinden yararlanacak şekilde tasarlanan IE9bu sayede grafik ve metin oluşturma işlemlerini mevcut bulunan grafik kartına taşıyabilmekte ve tarayıcıya hız kazandırabilmekte.

Yenilenen arayüz:Basitleştirilmiş kullanıcı arayüzü ve site merkezli kullanıcı deneyimi ile web sitesinin içeriğine odaklanmanızı kolaylaştırıyor. Varsayılan olarak, yalnızca tarama için gerekli denetimler tarayıcı çerçevede bulunuyor. Tarayıcı çerçevesinde sadece kullanıcıların istediklerini ve en sık kullandıklarını söylediği denetimler bulunuyor. Bu ise ekranda daha az alanın kullanılması, böylece kişilerin, web sitelerinin sunduklarından daha fazlasını taraması ve yaşaması anlamına geliyor.

Pinlenebilen Siteler:Pinlenebilen Siteler ile sık kullanılan sitelerinize ilk önce tarayıcı açmak zorunda kalmadan, doğrudan Windows görev çubuğundan ulaşma imkanı sağlıyor. URL’nin sol tarafında bulunan sekme veya simge tıklanarak One Box’dan görev çubuğuna sürükleyerek siteler görev çubuğuna sabitlenebiliyor. Pinlenebilen Siteler ile en sık eriştiğiniz siteleri —tıpkı PC’ye yüklü uygulamalar gibi— kolayca bulup açabilirsiniz.

Jump List: Jump List, sıklıkla ziyaret edilen web sitelerine önce tarayıcınızı başlatmak zorunda kalmadan erişmenin kolay ve hızlı bir yolunu sunuyor. Geliştiricilerin Jump List özellikleri oluşturduğu pinlenebilen siteler için, hızlıca yeni bir e-posta mesajı yaratabilir, gelen kutunuzu kontrol edebilir, müzik istasyonunuzu değiştirebilir, bir arkadaşlık teklifini kabul edebilir veya flaş haberleri görebilirsiniz.

Web siteleriniz için Windows Aero Snap: Bir sekmeyi tarayıcınızdan uzağa sürükleyerek ayırıp Windows Aero® Snap kullanarak içeriğini konumlandırmak, iki site veya sayfayı yan yana gösterme imkanı veriyor. Bir sekmeyi ayırmak için, sekmeye tıklayarak ekranın kenarına doğru sürüklemek yeterli.

One Box:One Box, ister belirli bir siteye gitmek, isterse de bir site aramak istesinler, kullanıcılara başlayabilecekleri tek bir yer veriyor. One Box, arama fonksiyonunu adres çubuğuna entegre ederek bir siteye gitme, site arama, arama sağlayıcılar arasında geçiş yapabilme veya tarama geçmişi, sık kullanılanlar veya arama sağlayıcıların önerilerine erişebilme imkanı sağlıyor.

Rakam:IE9 bir önceki versiyonu IE8’den 11 kat daha hızlı.

kaynak: digital age

Hiç yorum yok: