2 Kasım 2010 Salı

IBM Yazılım Akademisi 2011 Kayıtları Başladı

Bu sene dördüncüsü düzenlenen ve şimdiye kadar 3400’ü aşkın öğrencinin katıldığı IBM Yazılım Akademisi’nin ana teması “Akıllı Dünya Çağına Hoş geldiniz” olarak belirlendi. Yarışmaya projeleriyle katılmak isteyen öğrencilerin 31 Aralık 2010’a kadar kayıt yaptırması gerekiyor.

IBM’in geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek amacıyla ilkini 2008 yılında başlattığı IBM Yazılım Akademisi 2011 yarışmasına kayıtlar başladı. Şu ana kadar 3400’den fazla öğrencinin katıldığı yarışmanın bu sene dördüncüsü düzenleniyor. Yazılım Akademisi'nde 2011 yılının teması ise “Welcome to The Decade of Smarter Planet” olarak belirlendi. Kayıtların 31 Aralık 2010’a kadar süreceği, final raporunun 18 Nisan 2010’a kadar teslim edileceği yarışmada Kasım - Aralık aylarında eğitimler verilecek. Jüri sunumu 14 Mayıs’ta, ödül töreni ise 16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda öğrencilerin, verilen gerçek hayat senaryolarından birini seçerek, en az 2, en çok 4 kişilik takımlarla yarışmaya katılmaları bekleniyor. Takımlarda bir öğretim görevlisi de takım danışmanı olarak görev alacak.

Yarışma kapsamında takımlar IBM gönüllüleri tarafından verilen teknoloji eğitimlerine katılarak, gerçek bir yazılım geliştirme kurgusu içerisinde çözüm oluşturuyorlar. Projeler IBM ve IBM Çözüm Geliştirici İş Ortakları’ndan oluşan profesyonel bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Değerlendirmeler ise yalnızca son ürün değil, kullanılan metodoloji, tasarım, planlama, dokümantasyon, UML modelleme, esnek ve ölçeklenebilir uygulama geliştirme yöntemleri, teknolojilerin doğru kullanılması, proje yönetimi, proje raporu ve sunuş konularında da yapılıyor. Tüm bu değerlendirme kriterleri ve ağırlıkları konusunda bilgi sahibi olan öğrenciler, projelerini bu yönde geliştiriyorlar. Yaklaşık 9 ay süren yarışma sonucunda başarılı bulunan öğrencilere ve danışman öğretim görevlilerine çeşitli ödüller veriliyor.

Geçtiğimiz yıl birincilik ödülü Dokuz Eylül Üniversitesi’nden “Akıllı Şehir” konulu çalışmasıyla yarışmaya katılan ve Engin Yağız Hatay, Redi Gokaj, Gültürk Karlı ve Gizem Gülşen’den oluşan “Jstorm” takımına verilmişti. Daha akıllı bir İzmir için geliştirdikleri web tabanlı yazılımla şehir hakkında birçok alandaki bilgiye ulaşmayı sağlayan ve danışmanlığını Semih Utku’nun üstlendiği “Jstorm” takımı sadece ham bilgiyi sunmakla yetinmeyip, bilgiyi işleyerek yararlı verileri dönüştürmeyi de başardılar. İzmir halkının hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen sitede turistik yerler, haberler, iş ilanları bilgileri önceliklikli olarak sunuluyor, ayrıca kullanıcılar yorumlarıyla birbirlerine tavsiyelerde bulunabiliyor. Ulaşım konusunda da çözüm sunan projede İzmir’de istenen lokasyonlar arasındaki ulaşım bilgileri detaylı olarak harita üzerinde gösteriliyor. Mobil cihazlara da uyarlanan siteye cep telefonundan rahatlıkla erişilebiliyor.

Danışmanlığını Semih Utku’nun üstlendiği “Jstorm” takımı kazandığı birincilik sonucunda Polonya’nın Krakow kentindeki IBM Laboratuvarı’na yapılan teknik geziye katıldı, ayrıca 1. takım ve takım danışmanına dizüstü bilgisayar, 2. takım ve danışmanına Sony PSP, 3. takım ve danışmanına ise iPod ödülü verildi.

IBM Yazılım Akademisi kapsamında bugüne kadar 70 üniversiteden toplam 3400 öğrenci, 442 takım halinde projeleriyle katıldı ve 40 üniversitede eğitim verildi.

Jüri üyelerinin ve verilecek ödüllerin önümüzdeki günlerde açıklanacağı yarışmaya katılımla ilgili ayrıntılı bilgiler www.yazilimakademisi.org adresinde yer alıyor.


Hiç yorum yok: