18 Aralık 2018 Salı

Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi KanyonuŞavşat dönüşü uğramadan dönülmeyecek eşsiz güzelliklerden birisi daha. Biz Şavşat dönüşü uğradık ama siz giderken de uğrayabilirsiniz. Artvin'den gelirken Şavşat - Ardanuç yol ayrımından Ardanuç'a doğru 5-6 km gittiğinizde kol kenarında kalan bir yer. Öncellikle şunu söyliyim levhalar yetersiz yavaş gitmekte fayda var. Ulaşım ne yazık ki kendi aracınızla yapmak zorundasınız. Yine ne yazık ki turizm için yeterli düzenleme ve koruma alanları oluşturulmamış. Bir yetkili yok, içerisi korumasız ve vahşi hayvan çıkacak diye korkabilirsiniz. Tek başınıza gittiğinizde başınıza bir iş gelirse haber vermek veya müdahale edecek kişiler bulmak zor. O yüzden tek gitmemekte fayda var.


Cehennem Deresi Kanyonu, Ardanuç ilçe merkezinin 7 km kuzeybatısında ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. km'sinde bulunmaktadır. Dünyadaki sayılı kanyon vadileri arasında yer alır. Amerika’nın Arizona eyaletine bağlı bulunan Büyük Kanyon’dan (Grand Canyon) sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonudur.

Cehennem Deresi tipik bir kanyon vadidir. 500 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğindedir. Ardanuç suyuna açılmaktadır. Dağların arasında oluşmuş bir coğrafi yapıdır. Yani kanyonun en derin yeri deniz seviyesinden çok yüksektir.

Kanyona gitmek için bazı taşlı ve dik patikaları takip etmeniz, tek kişinin bile zor sığacağı yollardan geçmeniz gerekir. Hatta bazı aralıklardan tek tek geçerken, bir sopa veya zil ile gürültü çıkarmak gerekir ki bu güzelliğin bekçiliğini yapan hayvanlar, özellikle yılanlar sizin dost olduğunuzu anlasın ve zarar vermesin.


Hiç yorum yok: